Logopedia, prima platformă de educaţie digitală adresată deopotrivă copiilor cu deficienţe de auz şi vorbire şi profesioniştilor care lucrează cu ei, îşi mută conţinutul pe Timlogo.ro, cea mai mare platformă de logopedie din România, care susţine terapia logopedică a persoanelor cu tulburări de limbaj.
Prin parteneriatul dintre Salvaţi Copiii și Ascendia, aceştia vor continua să aibă acces gratuit la o serie de resurse şi jocuri dezvoltate de Salvaţi Copiii în colaborare cu Fundaţia Orange şi logopezi din şcolile speciale.
Copiii vor primi cont gratuit pentru acces total la Timlogo.ro, având posibilitatea să folosească nelimitat toate jocurile și toate funcționalitățile platformei. Cadrele didactice, părinţii şi specialiştii vor primi conturi gratuite pentru uz nelimitat şi vor putea crea inclusiv recomandări pentru copii și gestiona conturi ale copiilor. În acest fel, cadrele didactice implicate în proiect vor putea personaliza procesul de învățare la nevoile și specificul fiecărui copil, folosind o diversitate mai mare de resurse.
Timlogo cuprinde 476 de aplicații, 239 de jocuri interactive, 169 de activități animate și 67 de clipuri video organizate în 34 de module, fiecare dintre ele fiind concentrat pe câte un sunet problematic din limba română. La resursele existente, se vor adăuga cele 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru cuprinse în Logopedia Digitală.
În total, în ultimii doi ani, platforma Logopedia a înregistrat peste 2000 de conturi create pentru specialişti, părinţi şi copii. 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.
“Platforma educațională Logopedia Digitală, chiar înainte de lansarea sa publică, a devenit cunoscută și de interes pentru cadrele didactice și specialiștii care lucrează cu copiii de vârstă preșcolară care, deși nu au fost diagnosticați cu vreo întârziere de dezvoltare, au dificultăți majore în exprimare. Pentru a veni în sprijinul lor, Logopedia conţine 7000 de cuvinte şi expresii în limba română, 2000 de ilustraţii şi 645 de materiale video. Transferul resurselor, informaţiilor către o platformă cu conţinut mai variat şi suport tehnic complex, reprezintă o etapă necesară prin care ne asigurăm că materialele dezvoltate de Organizaţia Salvaţi Copiii vin să îmbogăţească experienţa utilizatorilor şi să completeze resursele într-un sector atât de important, cum este cel al copiilor cu deficienţe de limbaj”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
“Logopedia Digitală este încă o dovadă a utilității digitalului, pentru ca acești copii să poată avea șansa unei dezvoltări asemănătoare cu cea a copiilor tipici. Cu o astfel de platformă putem ajunge cu ajutorul tehnologiei oriunde în țară, chiar și în zonele rurale unde altfel, un logoped ajunge foarte greu. Sperăm ca transferul pe platforma Timlogo să-i aducă proiectului Logopedia Digitală viață lungă și să fie și mai utilă copiilor care-și dezvoltă limbajul”, a declarat Amalia Fodor, Directorul Fundaţiei Orange.
În România, estimările arată că peste 400.000 de copii au dificultăți de limbaj, aproximativ 10% din totalul copiilor din România. (A.D.).